søndag 13. mars 2011

Isslottet


Islottet er skrevet av Tarjei Vesaas i 1963 og ble belønnet med Nordisk Råds Litteraturpris.

Boken handler om to elleve år gamle jenter, Siss og Unn. Unn er ny og har flyttet til bygda og er ny i klassen. Hun bor hos en enke i byen - Moster. På skolen blir en spenning mellom Unn og Siss - lederjenta i klassen, og de møtes samme kveld. De blir gode venner, men Unn klarer ikke fortelle Siss en stor hemmelig hun holder på. Dette fører til at Unn ikke kommer på skolen neste dag, og at hun går inn i det store isslottet ved fossen. Unn blir borte flere dager, og det starter en leteaksjon i bygda. Siss lover seg selv at hun bare skal tenke på Unn, og denne lovnaden til seg selv gjør at hun isolerer seg fra alle andre.

En dag blir Siss ut på skitur med de andre i klassen forbi isslottet. Siss ser Unn gjennom isen. Dette forteller hun ikke til noen, før hun en dag går til Moster. Her forteller Moster at Unn er død.

Dagen etter har Siss en bedre dag og hun går tilbake til klassekamerate sine. Det er kommet en ny lederjente i klassen som hun liker. Alle i klassen går en tur til isslottet og klatrer oppå det. En natt velter isslottet, når ingen ser på.

Ingen kommentarer:

Keep reading..

Kristianes blogspot