mandag 25. oktober 2010

Oppgaver Svermere

Handlingsreferat
Svermere gir et godt bilde av livet på et lite handelssted rundt århundreskiftet, og er tuftet på en barsk realisme som står i kontrast til de tidligere bøkenes fokusering på sære og eiendommelige vandrer- og kunstnerkarakterer.

Ove Rolandsen
Ove Rolandsen er en sjarmerende telegrafist på det vesle handelsstedet Rosengård i Nordland. Han har oppfunnet et nytt og billig fiskelim, og forsøker å få penger til å starte produksjon. Rolandsen er forlovet med jomfru van Loos, men da Rosengård får ny prest, fortaper Rolandsen seg i prestens hustru.

Prestefruen

Prestefruen er en liten og vever skikkelse. Hun er drømmende og upraktisk, og en kontrast til sin alvorstunge og jordnære mann, og også kona til presten.

Marie van Loos
Jomfru van Loos er forlovet med Ove Rolandsen, men lider under hans stadige interesse for Elise Mack. Da Rolandsen avlegger falsk tilståelse for å få finnerlønn, forlater jomfruen både Rolandsen og Rosengård.

Elise Mack

Elise Mack er datter av Rosengårds matador, kjøpmann Mack. Hun er forlovet med kaptein Henriksen, men sjarmert av Rolandsen.

Handelsmannen Mack
Mack på Rosengård er handelsmann og far til Elise. Han er bror av Mack på Sirilund.

Enok
Blir ansatt under presten og det blir sent i boken avslørt at han er den virkelige tyven.

Presten

Presten har et rykte på seg for å være en rik mann men dette er noe han egentlig ikkje er. Han er en veldig streng person som er opptatt av kristen etikk.

Det mest sentrale i romanen:
Det mest sentrale i romanen er ett innbrudd hos Mack. For å vise sin rikdom om generøsitet utlåver Mack en belønning på det dobbelte av tapet. Ingen melder seg og sladderen går om at det er Mack som selv har begått innbruddet. Det viser seg at Enok er tyven.

Ingen kommentarer:

Keep reading..

Kristianes blogspot