mandag 11. oktober 2010

Knut Hamsun

1. Hva er bakgrunnen for at forfattere og kunstnere bryter med tradisjonell form rundt 1890?
Hamsun slaktet samtidslitteraturen, og spesielt Ibsen. Dette gjorde han når han reiste rundt og holdt foredrag i 1891. Han mente at samtidslitteraturen var fylt av billig ytre psykologi og typer, og i løpet av denne tiden hadde Norge begynte å hale innpå resten av Europa når det kom til litterær utvikling.

2. Gi en kort presentasjon av Knut Hamsun.
Knut Hamsun er født 4. August 1859 i Vågå, og han er en norsk forfatter. I det 20.årshundre ble han regnet som en av de mest innflytelsesrike litterære stilister og fikk Nobelprisen i litteratur i 1920. Hans varierte veldig mellom tema og miljø, og han forfatterskap strakk seg over 70 år.

3. Hva er bakgrunnen for at vi kan kalle Knut Hamsun en nyromantiker?
Han ble også kalt for en nyromantiker fordi skildringene hans i litteraturen ikke alltid var sanne, men det viktigste han gjorde var å beskrive indre sjeleliv og den gamle naturen som var uberørt.

4. Presenter romanen "Sult."
Romanen sulter er en roman som regnes som Knut Hamsuns gjennombrudd. Den blir regnet som en selvbiografisk og ble utgitt i 1890. Ett år etter utgivelsen var økonomien til Hamsun på vei oppover. Romanen er skrevet i "jeg-form" og hovedpersonen er ukjent og fattig person som prøver å livnære seg som en forfatter i Christiania. Denne personen lever bestandig ved grensen av sult og prøver desperat og holde virkeligheten oppe.

5. Modernistiske trekk i romanen Sult.
Knut Hamsun var en veldig kritiserende i samtidslitteraturen og opptatt av å bryte med det tradisjonelle. Det inneholder veldig mye fremtidspessimisme og jeg personen er alltid på sultegrensen. Han sliter dermed å holde seg selv oppe. I denne romanen står menneskesinnet veldig i fokus ved stadig skildringer av personens opplevelse og tanker.

Ingen kommentarer:

Keep reading..

Kristianes blogspot