mandag 23. februar 2009

“Mitt liv som hund”

“Mitt liv som hund” er en svensk film fra 1985 etter romanen til Reidar Jönssons. Det er Lasse Hallstrom som har regissert den. Denne filmen ble en stor suksess når den kom på kino, og den regnes som en av de store svenske spillefilmene fra det siste tiår. Publikum og kritikere likte den veldig godt. Filmen har også vunnet en golden globe for beste utenlandske film, og ble også Oscar-Mitt_liv_som_hund_co_96194cnominert for beste manus og regi.

Filmen handler om en svensk gutt som heter Ingemar, som bor sammen med sin mor og bror. Moren til Ingemar har tuberkulose, og hun blir bare verre og verre. Hun har lite krefter og ligger mye i senga. Derfor klarer hun ikke gi guttene sine like mye oppmerksomhet som de trenger, og hun klarer heller ikke ta vare på dem. Guttene drar da på ferie til to forskjellige steder, Ingemar blir sent til onkelen som bor på Småland. Her er det helt annerledes enn det er hjemme i Stockholm. Han får flere venner i Småland, blant annet guttejenta Saga. Det virker som Ingemar liker seg veldig godt på det nye stedet bare at han savner moren sin. De drar hjem igjen rett før morens død. Etter morens død så flytter Ingemar til onkelen, og etter en stund så får han et veldig fint og lykkelig liv der, etter mange følelsesladde stunder. Når han gjennomgår at moren dør, sammenligner han seg ofte med hunden Laika, som ble sent frivillig opp i verdensrommet, og han kunne ikke bestemme det selv, det kan heller ikke Ingemar. Filmen blir presentert i kronologisk rekkefølge, det er ikke flere handlinger som går parallelt, men de viser filmen del for del. De personene vi møter mest i filmen er moren, onkelen, Ingemar, og guttejenta Saga.

Det er veldig forskjellig miljø fra hjemme i stockholm til Småland. Hjemme i Stockholm er det mer trist, og sykdommen til moren vises veldig godt i hverdagen, og det blir vanskelig og leve et normalt liv. Småland er et veldig lite med koselig sted, og de fleste kjenner alle. Det er også et lyst sted, men også spennende fordi at Ingemar aldri har opplevd noe sånt før. Han er bare vant til en stor by med masse mennesker og bilbråk. Her får Ingemar flere venner, og det virker som han trives veldig godt, og slipper og tenke på moren hele tiden, og at han må passe på henne. Her kan han få leve ett litt mer fritt liv, og uten alle bekymringer. Ingemar har et veldig godt forhold til moren sin, men når hun blir syk blir det mindre tid til ting de gjorde sammen, og Ingemar passer mer og mer på moren, fordi moren ligger i senga. Ingemar har også hunden sin som han er utrolig glad i, og som omtrent betyr alt for han. Når han da må dra til onkelen så får ikke hunden være med, og blir sent bort til ett annet sted. Etter en lang stund får Ingemar vite at hunden er død, og da blir han utrolig lei seg. Han får også et veldig godt forhold til onkelen sin. De blir gode venner, og onkelen blir også ansvarspersonen til Ingemar. Han blir godt kjent med en dame som jobber på samme verksted som onkelen, og de begynner og gjøre ting sammen. Alle mennene holder ett lite øye med denne dama. Ingemar og Saga blir veldig gode venner, og utvikler et godt vennskap. Etterhvert får Saga sterke følelser for Ingemar, men det virker ikke som disse følelsene er gjensidige, men de blir i alle fall bestevenner. Saga er en veldig typisk guttejente fordi hun spiller fotball og boksing, og har klippet håret sitt kort, og gjør alt for å ikke ligne på en jente. Ingemar er en veldig søt og liten sjarmerende gutt, og jeg skjønner godt at jenter vil bli venner med han.

Jeg syntes at de karakteriserer Saga veldig godt når de sier at hun er en guttejente, og da ser at hun har klippet håret kort, for å ligne mest mulig på en gutt, spiller både fotball og driver med boksing, hun kaller seg også med ett guttenavn når hun spiller fotball. Ingemar er da en mer forskiktig og sjarmerende gutt og vil ikke gjøre noe galt, og heller at folk skal like han. Det ser jeg også kanskje litt på hvordan 385492746_aaa18ac90a_mhan kler seg.

Jeg syntes det var en veldig normal bruk av filmatiske virkemidler i filmen, og det er nok fordi at jeg ikke la spesielt merke til spesielle kameravinkler eller bevegelser. Lyset var brukt bra, det var både lyse og dystre sider. Jeg syntes de klarte å beskrive Småland som et mye koseligere og lysere sted, enn Stockholm. Lys, lyd og farge var også brukt godt, og passet inn i filmen. Jeg vil kanskje si at det var en gjentagelse i filmen, ved at Laika var et virkemiddel om at Ingemar prøvde og få ting til det positive, og at han også kunne gjennkjenne seg litt i Laika, fordi han også fikk endringer i livet, som han ikke trodde at skulle skje han.

Jeg vil si at det er flere temaer i denne filmen. Det er en trist film, når de viser at moren dør. Det er også mye glede i filmen. Men jeg vil kanskje si at mot er et av de sentrale temaene i filmen. Dette fordi at han er en liten og sterk gutt som bare må godta endringene i hans liv, og at han bare må gjøre det mest positive ut av det som skjer. Jeg likte filmen godt, det var en veldig typisk søt svensk film. Er nok ikke den beste jeg har sett, den gikk ganske sakte forover, og det endte bra til slutt, men at han fikk et lykkelig og fint liv der hvor han bor hos onkelen i Småland.

Her kan du finne et klipp til når det er en fotballkamp som spilles. Og her kan du finne et klipp fra inne i huset i Stockholm, når moren blir utrolig sint på barna, men du ser også at hun har utrolige humørsvingninger.

:)

Ingen kommentarer:

Keep reading..

Kristianes blogspot